11 Educatieve Activiteiten op het Lichtpaneel

11 Educatieve Activiteiten op het Lichtpaneel

Een lichtpaneel is een fantastisch leermiddel. Leuk, veelzijdig en het warme licht nodigt uit tot spelen. De activiteiten en leerervaringen zijn eindeloos en stimuleren een scala aan vaardigheden en ontwikkeling, zoals fijne motoriek, (pre)schrijfvaardigheid, hand- en oogcoördinatie, kleurherkenning en nog veel meer!

We hebben het lichtpaneel van Tickit beschikbaar in een A3 formaat (leuk voor 1 a 2 kinderen) en een groter A2 formaat. Het leuke aan dit lichtpaneel is dat het meerdere standen heeft waarmee je de intensiteit van het licht kan veranderen, en een magnetische beveiliging aan het snoer waardoor je enkel het snoer uittrekt als je er per ongeluk tegenaan zou botsen en niet het hele lichtpaneel op de grond valt.

Weet je niet goed wat je er allemaal mee kan doen en twijfel je nog een beetje? Dan hebben wij enkele leuke activiteiten met een lichtpaneel hieronder opgelijst.

Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht

1) Kleurenleer

Gebruik transparante materialen en laat kinderen kleuren mengen en het resultaat zelf ontdekken. Wat maak je met geel + rood? En blauw + geel?

Materialen die je hiervoor kan gebruiken:

Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht



2) Letters/cijfers leren 

Met de transparante letter constructie set van Learning Resources kan je letters bouwen aan de hand van bijgeleverde kaartjes. Hetzelfde kan je doen met de cijfer constructie set van Learning Resources.

Schrijf zelf letters op een wit blad, leg dit op de lichttafel en laat kinderen de contouren van de letter bekleden met losse elementen (chips, telstenen, tal van andere materialen).

Laat kinderen ook hun naam eens na te schrijven op een wit blad op het lichtpaneel. 

Leer kinderen tellen door het juiste aantal telstenen in groepjes te leggen. 


Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht

 3) Figuurtjes maken

Maak op de lichttafel allerlei vormen met transparante Pebbles, telstenen, stapelbare knoppen, chips of zelfs Powerclix.

Extra leuk als dit in een thema is, bijvoorbeeld de Sint tijdens Sinterklaas, een kerstboom in de kerstperiode, blaadjes in de herfst, bloemen in de lente.

Gebruik Powerclix onderdelen om leuke figuurtjes te maken.

Je kan ook een kleurplaat op een wit blad laten inkleuren met losse elementen. Het licht schijnt door het blad en geeft een leuk effect. 


Teken lijnen op een wit blad papier en laat kinderen de contouren volgen met losse elementen. Maak patronen met deze losse elementen.

Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht

 4) Playmags 

Deze magnetische vierkanten zijn niet enkel leuk om mee te bouwen en heuse constructies te maken, ze zijn ook nog eens prachtig op de lichttafel omdat ze transparant zijn. Dit nodigt kinderen heel erg uit om te spelen.




5) Natuur

Zoek herfstbladeren en -vruchten, schelpen, bloemen en onderzoek dit met een vergrootglas op de lichttafel. Op geen enkele plaats kan je de natuur met zoveel detail bestuderen!  



6) Bouwen 

Gebruik de achthoekige schijven van EDX, de Texo set van Guidecraft of de Interlox van Guidecraft, allerlei transparante materialen waarmee je kan bouwen. Het lichtpaneel zorgt voor een warme, uitnodigende sfeer en maakt het spel extra boeiend.




Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht

 7) Waterparels in een transparante bak

Laat waterparels groeien in een bak water, verstop er al dan niet kleine wezentjes tussen (zoals sorteerdieren, insecten, fruit) en laat de kleinsten dit met grijpers eruit vissen. Plezier gegarandeerd!

Het is ook niet nodig om zaken te ‘verstoppen’ in deze waterparels. De allerkleinsten houden al van de sensorische activiteit om met hun handen door de parels te woelen, de parels op te tillen en eventueel sorteren.

Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht

8) Kunst op de lichttafel

Heb je al eens proberen schilderen met waterverf op de lichttafel? Gebruik een bak zodat je het paneel niet vuil of nat maakt. Heerlijk rustgevend! Het licht weerkaatst van onderaf en verlicht de vloeiendheid van de kleuren die samen smelten.

Uitverkocht
Uitverkocht

Uitverkocht
Uitverkocht

9) Kinetisch zand in een bak

Dezelfde bak kan je ook gebruiken om met kinetisch zand te spelen. Kinetisch zand is al een fascinerend materiaal op zich, maar het is nog des te fascinerender als het van onderaan belicht wordt. Je kan kneden en bouwen, maar ook proberen letters en cijfers te schrijven in het zand.

Combineer met andere elementen en maak een #invitationtoplay. Altijd een succes! 



10) Magnetisch spel 

Probeer ook eens de Magnet Movers of het Magneten wetenschapslab uit in combinatie met de lichttafel. Een leuke activiteit om oorzaak- en gevolg bij het magnetisme te ontdekken!

Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht
Uitverkocht

11) Vorm herkenning

Leuk is om transparante vormen zoals de stapelbare knoppen (kan je ook leuke kettingen van rijgen trouwens ;-)) te gebruiken en te laten sorteren op de juiste plek.


Blog posts

  • Magnetische blokken zijn leuk!

    , door Lynn De Pauw Magnetische blokken zijn leuk!

    Lees meer 

  • Speeltips van 0 tot 2 jaar

    , door Lynn De Pauw Speeltips van 0 tot 2 jaar

    Lees meer 

  • 3 Halloween Knutseltips voor Kleuters

    , door Lynn De Pauw 3 Halloween Knutseltips voor Kleuters

    Lees meer 

© 2024 The Mini Story

    Login

    Wachtwoord vergeten?

    Heb je nog geen account?
    Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.