Open Ended Play: Glückskäfer door Femke Dam

Open Ended Play: Glückskäfer door Femke Dam

Open Ended Play: Glückskäfer door Femke Dam

Dit artikel werd gepubliceerd op thethingswelike.nl en is geschreven door de fantastische Femke Dam, Nederlandse mama van 2 leuke jongetjes. Ze houdt van reizen, de buitenlucht, fotografie en - net zoals wij - van houten speelgoed en duurzame stuks.

Open ended play, makkelijk uitgelegd spelen zonder eind of regels. Het stimuleert de fantasie en daagt uit om andere keuzes te maken. Niks is goed of fout. Er zijn geen regels en er is geen specifiek doel. In deze blogreeks deel ik speelgoed waarmee je op deze manier kunt spelen. Deze keer: Glückskafer.

HOUTEN SPEELELEMENTEN VAN GLÜCKSKAFER

Ik was nog niet bekend met het prachtige houten speelgoed van Glückskafer tot ik het bij The Mini Story zag. Iedereen kent natuurlijk de alom bekende regenboog van Grimms maar stiekem vind ik de items van Glükskafer nog mooier en veelzijdiger. Je kunt deze twee merken trouwens ook heel mooi combineren samen. In deze blog hebben we de bouwplankjes set van 64 stuks gebruikt en daarbij de stralenboog en de zonsondergang. Zo heb je een divers pakket aan vormen en maten waarmee je heel veel kanten uit kunt. Ze zijn ook perfect voor de seizoenstafel, door de vele kleuren is er altijd iets bij wat bij het voorjaar, de zomer, herfst of winter matcht.

Open ended play #2 Glückskafer

Glückskäfer is een van de grootste leveranciers van antroposofisch houten speelgoed. Al het speelgoed wordt ontworpen in Duitsland en met de hand gemaakt van duurzaam elsen- en esdoornhout in een kleine werkplaats in Bosnië. Het hout wordt geschilderd met verf op waterbasis dat vrij van gifstoffen is waardoor het veilig is voor kinderen, zelfs de allerkleinsten die nog wel eens iets in hun mond stoppen.

IK KAN OOK AL BIJNA REKENEN..

Ik heb natuurlijk nog geen kinderen in huis die huiswerk moeten maken, maar wel een zeer leergierige kleuter die graag rekensommen maakt. De houten bouwplankjes zijn perfect om te tellen en sommen mee te maken. Door stapeltjes neer te leggen maak je de som visueel en moedig je het kind aan tot rekenen. Ook kinderen die er misschien niet zoveel zin in hebben! We gebruikten de cijferstenen set van Yellow Door erbij zodat je precies ziet waarmee je bezig bent.

SPELIDEEËN EN INVITATION TO PLAY

Ik merk dat onze jongens (2 en 4 jaar) heel graag zelf spelen maar nog vaker vragen of ik mee speel. Vooral Tijmen, onze oudste wil graag samen ideeën bedenken die we dan samen uitvoeren. Als ze alleen spelen worden er vaak torens gebouwd. De plankjes kun je makkelijk op elkaar leggen en door de verschillende maten kun je er divers mee bouwen. Als je ze op hun kant zet wordt het wat uitdagender, probeer dan maar eens een hoge toren te bouwen die niet omvalt!

Jonas wordt eind februari 3 en is momenteel dol op de speelbak. Daar speelt hij met Magisch zand, diertjes van Holztiger en daar pakt hij ook graag de houten Glückskafer items erbij. Hij bouwt zijn eigen dierentuin of boerderij. Geeft de diertjes eten zijnde zand of Grapat Mandalas. Of hij maakt ijsjes voor mij. Jonas is alleen zelf nog niet zo goed in doseren. Soms ligt zijn bak zo vol dat het een zooitje wordt en dan zit hij ineens niet meer in zijn spel. Dus ik zou zeggen; tijdens spelen in de bak is het fijn om er niet té veel in te leggen.

Open ended play #2 Glückskafer

EINDELOZE FANTASIEWERELD

Het is zo leuk om te zien hoe ze alles veel fantasierijker benaderen als ze met open einde speelgoed spelen. Om maar een voorbeeld te noemen; een auto is een auto. Maar een houten bouwplankje kan vanalles zijn. Wil niet zeggen dat ze de auto’s er niet bijpakken hoor! Want de bouwplankjes zijn perfect om wegen mee te bouwen en zo een stad te creeëren waar je met de autootjes doorheen kunt rijden.

Open ended play #2 Glückskafer
Open ended play #2 Glückskafer

Al het speelgoed op de foto – met uitzondering van de autootjes – komt van The Mini Story. Het is fijn om te zien dat het meeste open einde speelgoed perfect met elkaar gecombineerd kan worden en weer zorgt voor nieuwe spelmogelijkheden. Toen ik Tijmen het doosje met mannetjes van Flockmen gaf zei hij eerst ‘Mama wat kun je doen met die mannetjes?’ om vervolgens meteen een prachtig bouwwerk te maken in combinatie met de bouwplankjes.

De foto’s hieronder laten zien dat er enorm veel speelmogelijkheden zijn. We bouwden een dinowereld, dierentuin, stad, het kleurenmonster (spot je hem?) en nog veel meer. En we zijn wederom nog lang niet uitgespeeld! De vorige keer kon je lezen over Playmags magneten en binnenkort komt er weer een leuke nieuwe blog over Open Ended speelgoed.

Open ended play #2 Glückskafer

x