Open Ended Play: Playmags Magneten, door Femke Dam

Open Ended Play: Playmags Magneten, door Femke Dam

Open Ended Play: Playmags Magneten, door Femke Dam

Dit artikel werd gepubliceerd op thethingswelike.nl en is geschreven door de fantastische Femke Dam, Nederlandse mama van 2 leuke jongetjes. Ze houdt van reizen, de buitenlucht, fotografie en - net zoals wij - van houten speelgoed en duurzame stuks.

Open ended play, makkelijk uitgelegd spelen zonder eind of regels. Het stimuleert de fantasie en daagt uit om andere keuzes te maken. Niks is goed of fout. Er zijn geen regels en er is geen specifiek doel. In deze blogreeks deel ik speelgoed waarmee je op deze manier kunt spelen. Deze keer: magneten van Playmags.

VEELZIJDIGE MAGNETEN VAN PLAYMAGS

Misschien denk je bij open ended play vooral aan prachtig houten speelgoed. Ik begin deze blogreeks echter met de magneten van Playmags. Dit omdat ik van mening ben dat de mogelijkheden eindeloos zijn en de simpele vormen van de magneten uitnodigen tot fantasierijk spel. Daarbij zijn Playmags bij ons in huis het meest populaire speelgoed. Nergens wordt zo veel en uitgebreid mee gespeeld als met de magneten.

Ze zijn stevig, kleurrijk en de magneten die in de vormpjes zitten enorm sterk. Kinderen vanaf een jaar of 1,5 kunnen er al goed mee uit de voeten. Ze komen in vierkanten (open en dicht) en verschillende soorten driehoeken. Hier in huis bouwen Tijmen en Jonas er bijna iedere dag mee. Van simpel stapelen op kleur tot fantasierijke gebouwen, knikkerbanen, parkeerplaatsen voor auto’s enz. Soms wordt er driftig gemopperd omdat er iets niet naar wens blijft staan, enig logisch denkwerk is af en toe wel handig. Gaandeweg leren ze dat je soms niet een bepaalde driehoek aan de zijkant kun gebruiken, want dan valt de boel om. Vooral Tijmen leert er veel van en wordt steeds beter in het inschatten of iets kan. Hoe grootser het bouwwerk hoe beter, volgens hem.

INVITATION TO PLAY

De knikkerbanen bouw ik meestal waarna ze er zelf makkelijk een uur zoet mee zijn. Het geluid van keer op keer de tikkende houten balletjes die zich een weg naar beneden banen heeft iets rustgevends. Soms is het leuk om je kinderen op ideeën te brengen en een ‘invitation to play’ neer te zetten. Oftewel, een opstelling waardoor ze uitgenodigd worden om lekker te gaan spelen. Ik maak bijvoorbeeld ‘bakjes’ van magneten en leg er kleine items bij in verschillende kleuren. Jonas begon meteen op kleur te sorteren en was een hele tijd heerlijk aan het spelen. Het is heerlijk om te kijken wat er zich voor je ogen ontwikkeld. Het enige wat je hoeft te doen is wat dingen klaar te zetten. Je zou zelfs voor de motoriek nog grote speelpincetten erbij kunnen leggen.

HOEVEEL MAGNETEN HEB JE NODIG?

Hoeveel magneten hebben jullie? Een veelgestelde vraag. We zijn begonnen met een set van 100 maar al snel zagen we hoe populair de magneten bij ons thuis waren dus kwamen er rond kerst nog 60 stuks bij en kreeg Tijmen voor zijn verjaardag nog eens 100 magneten. 260 stuks hebben we dus. Daar kun je serieus mee bouwen. Ik merk zeker dat er nog fanatieker gespeeld wordt nu we zo’n uitgebreide set hebben. Toch had Tijmen het deze week alweer over uitbreiding van de set. Voor Sinterklaas zou hij graag wat bijzondere uitbreidingen willen. Een wielensetje (twee onderstellen met wielen) waarmee hij auto’s kan maken en een Dome (een koepel).

WAAR ZIJN ZE TE KOOP?

Je kunt de magneten kopen bij de grotere bekende webshops, maar het liefst steun ik een webwinkel die met zorg een prachtig assortiment heeft uitgezocht, zoals The Ministory, waar onze Playmags vandaan komen. De mooie houten items die je op de foto’s ziet komen daar ook vandaan en zijn van Grapat, ook ideaal voor allerlei doeleinden.

NOG LANG NIET UITGESPEELD

De vele foto’s die hieronder volgen laten zien hoe veelzijdig je kunt spelen met de Playmags. Je kunt er echt vanalles mee bedenken. We zijn nog lang niet uitgespeeld! Ik zie regelmatig op Instagram en Pinterest leuke ideeën voorbij komen. Als de zon schijnt kun je prachtige dingen met schaduwen bouwen in alle kleuren. Zelfs direct tegen het raam. Op mijn Instagram deel ik regelmatig speelideeën, je kunt ze vinden in de highlights onder het kopje ‘spelen’.

Ik heb het eerste setje Playmags gekregen en vanwege de ongekende populariteit daarna zelf alle uitbreidingen aangeschaft. Ook bij samenwerkingen geef ik altijd mijn eerlijke mening. Meer kids inspiratie? Check mijn andere blogs hier.

x