Open Ended Play: Triclimb, door Femke Dam

Open Ended Play: Triclimb, door Femke Dam

Dit artikel werd gepubliceerd op thethingswelike.nl en is geschreven door de fantastische Femke Dam, Nederlandse mama van 2 leuke jongetjes. Ze houdt van reizen, de buitenlucht, fotografie en - net zoals wij - van houten speelgoed en duurzame stuks.

Open ended play, makkelijk uitgelegd spelen zonder eind of regels. Het stimuleert de fantasie en daagt uit om andere keuzes te maken. Niks is goed of fout. Er zijn geen regels en er is geen specifiek doel. In deze blogreeks deel ik speelgoed waarmee je op deze manier kunt spelen. Deze keer: het klimrek van Triclimb

KLIMMEN EN VEEL MEER DAN DAT

Een klimrek als open einde speelgoed? Oh jazeker wel! Natuurlijk nodigt het klimrek van Triclimb in eerste instantie uit tot klimmen. Maar je kunt er ook andere toffe dingen mee. Eerst even terug naar dat klimmen. Vanaf het moment dat baby’s zich kunnen optrekken en gaan kruipen wordt dit driehoekige klimrek interessant. Een goede training van de spierkracht, ze zullen zich proberen op te trekken en stap voor stap een stukje verder kunnen. Een geweldige uitdaging en training van de spierkracht! Je zult zien dat het zelfvertrouwen groeit.

PERFECTE AANVULLING: DE GLIJBAAN

De Miri glijbaan is de perfecte aanvulling voor je Triclimb. Nu wordt het echt leuk en zijn er nog veel meer mogelijkheden te bedenken! Hij heeft een gladde kant (die echt goed glijdt!), maar als je hem omdraait zitten er inkepingen in en kun je hem gebruiken als klimwand. Met de Miri Sticks maak je van de kant met inkepingen een knikkerbaan. De glijbaan is op 5 verschillende hoogtes te plaatsen waardoor je er op verschillende manieren mee kunt spelen. Glijden uiteraard, maar bijvoorbeeld ook racen met autootjes of rollen met knikkers en ballen. En dan het liefst een hele mand met ballen die alle kanten opstuiteren, lol verzekerd! Wij hadden de houten ballen en deze geweldige sensorische glitterballen van Tickit die erdoorheen stuiterden. Om de ballen echt via de Miri Sticks te laten rollen kun je de glijbaan het best wat lager plaatsen.

VEILIG SPELEN MET DE TRICLIMB

De Triclimb is ontzettend stevig en kan tot 100 kilo dragen. Kunnen we zelf ook nog even klimmen. 😉 Hij kan niet zomaar dichtklappen want je zet hem vast op twee punten. De glijbaan haak je makkelijk aan het klimrek met behulp van het veilige verbindingssysteem. Kwestie van optillen en neerzetten, easy peasy! Prachtig ontwerp, zo slim gemaakt. De kinderen kunnen er dus ook niet met hun vingers tussenkomen. Klaar met spelen? Ook dan is het simpel, je klapt het klimrek zo in en bergt hem op.

FANTASIERIJK SPELEN

Het is leuk om te zien hoe onze jongens zelf met ideeën komen. We maakten een tent met dekens, de wobbel werd erbij gepakt. Maar ook ander open einde speelgoed werd erbij gepakt, zo maakte Tijmen een magneetwand met Playmags en bouwde hij hele kunstwerken met de houten regenboog. Dat is echt de kracht van open einde speelgoed, simpele dingen combineren en zien hoe er iets moois ontstaat. Geprikkeld worden door je eigen fantasie. Alles komt op zo’n moment zo goed samen. Simpelweg klimmen en glijden doen ze ook graag, dat gaat er soms wild aan toe. Piraten die een schip beklimmen en dat soort taferelen. Boys will be boys!

Verder laat ik de foto’s hun werk doen, zie hier de Triclimb bij ons thuis in actie. Je vind de Triclimb bij de klimrekken. Daar kun je ook de aanvullende items vinden.

x