Top Klastips van 3 Echte Juffen

Top Klastips van 3 Echte Juffen

Wij wisten het natuurlijk al langer, juffen en meesters hebben geweldig véél leuke inspiratie. Dat kan ook niet anders als je elke dag bezig bent met het creëren van een stimulerende leeromgeving voor je leerlingen. Je wilt niet alleen kennis overdragen, maar ook de nieuwsgierigheid, creativiteit en ontwikkeling van je klas bevorderen.  Wij deden een oproep en ontvingen honderden geweldig leuke klastips. We kozen enkele van de leukste er uit en bundelden ze hieronder!

Wij wisten het natuurlijk al langer, juffen en meesters hebben geweldig véél leuke inspiratie. Dat kan ook niet anders als je elke dag bezig bent met het creëren van een stimulerende leeromgeving voor je leerlingen. Je wilt niet alleen kennis overdragen, maar ook de nieuwsgierigheid, creativiteit en ontwikkeling van je klas bevorderen.

Wij deden een oproep en ontvingen honderden geweldig leuke klastips. We kozen enkele van de leukste er uit en bundelden ze hieronder!

Tik Tak met juf Fien

Voor wie in de jaren 80 en 90 opgroeide, roept het ongetwijfeld nostalgische gevoelens op. Peuters zijn dol op de combinatie van vormen, kleuren, muziek en repetitieve elementen. Het filmpje spreekt voor zich, een top-tip om zelf eens uit te proberen.


De Tuff Tray van juf Valerie

Juf Valerie staat in de gele klas van HHvM De Cirkel (@hhvmdecirkel) in Berlaar. In haar klas is de Tuff Tray niet te missen.

Juf Valerie: "Een Tuff Tray, ook wel bekend als een Tuff Spot, ziet er op het eerste gezicht misschien niet heel spannend uit. Het is een grote achthoekige plaat van kunststof met opstaande randen. Deze randen zijn ideaal voor elk soort 'messy play' (sensorisch spel) en ook het aangeboden materiaal valt niet snel meer van de tafel ! De diameter van een standaard Tuff Tray is ongeveer 1 meter. Ze zijn zowel binnen als buitenshuis te gebruiken. Je kan deze ook perfect op een kleutertafel zetten, zodat je de poten niet moet aankopen. Zowel voor groot en klein ! Onze kleuterklassen hebben er zich allemaal eentje aangekocht !"

In de klas wordt de Tuff Tray dus voor héél wat leuke activiteiten gebruikt, zoals sorteren op kleur met tweezers en stapelstenen. Of bij gebruik van de sensorische spiegelballen. Dankzij de Tuff Tray eindigen de ballen niet aan de andere kant van de klas.

Tuff Trays zijn ideaal voor elk soort 'messy play' (sensorisch spel). Ga aan de slag met kinetisch zand, schepjes en eventueel ontdekstenen.

Ben je fan van open einde spel? Dankzij de opstaande randen valt het aangeboden materiaal valt niet snel meer van de tafel! Naast thematische sorteerdieren zijn de loose parts van Grapat en duurzame stuks van Grimm's ideaal om je kleine speelwereld uit te bouwen.


De klashoekjes van juf Eve

Juf Eve (@Curieuzeneuzen.in.onze.klas) staat in het eerste leerjaar. In haar klas proberen ze zo vaak mogelijk te werken zoals in de kleuterklas, maar dan met aangepaste doelen. Ze gaan thematisch aan de slag, veel van de reken- en taalspellen zijn ook aangepast aan het thema van dat moment. We selecteerden enkele van haar vele tips:

Elk project starten wij met een prentenboek dat bij het thema past. Daarrond maken wij een woordspin en bespreken we wat we nog te weten willen komen. Elke les grijpen we ook terug naar dit boek. Op dit moment werken we rond het kleurenmonster.

Binnenkort starten we ons dierenproject met het prentenboek 'Diepzeedokter Diederik', ... Daarnaast bieden wij ook informatieboeken aan op hun niveau of leesteksten (zo kunnen we differentiëren).

Ik vind prentenboeken trouwens ook een must voor grotere klassen. Niet enkel voor onze eersteklassertjes of kleuters.

Een zandtafel is een must! Nu zitten er materialen in zoals knoopjes, stenen, gekleurde ijslollystokjes, bouwblokken met gekke vormen, de regenbogen van Grimms, ... En laten we de kinderen vrij bouwen, ontdekken, ...

Soms koppelen we er een meetopdracht aan zoals bijvoorbeeld zakjes vullen met zand zodat het zakje evenveel weegt als een bepaald product. Of een taalopdracht: in ons thema piraten zitten er allemaal schelpen verstopt in onze zandtafel. Op die schelpen staan woordjes waarmee de kinderen zinnen gaan bouwen.

Ik heb enkele vergrootglazen in de klas. In de herfst bestuderen we de bladeren en herfstvruchten, in de lente hebben we een thema rond insecten. Deze vergrootglazen gaan mee op uitstap. Maar daarnaast gebruiken wij ze ook voor andere lessen. Zo doen we bijvoorbeeld aan vergrootglaslezen tijdens het leescircuit: De kinderen krijgen een kleurplaat (dat binnen het projectthema past) en in die kleurplaat verstopte ik woorden in het kleinste lettertype. De kinderen zoeken met het vergrootglas een woord, lezen het, leggen het woordje op hun letterdoos en controleren het nadien. Zo zijn de kinderen eigenlijk een dicteetje aan het doen zonder dat ze het in de gaten hebben. We werken ook met het boek 'De letterdief' waarin de kinderen zoveel mogelijk afbeeldingen op een bladzijde zoeken met een bepaalde letter (m.b.v. een vergrootglas). Ze schrijven de gevonden woordjes op. Het is een wedstrijd tegen de juf.

Bij ons thema rond gezondheid gebruik ik twee dobbelstenen. Op de ene dobbelsteen staan allemaal plus- en mintekens, op de andere dobbelsteen cijfers. De kinderen krijgen een afbeelding van een ziek kindje en leggen er vlekjes op (magneetschijfjes). Ze rollen met de dobbelstenen en nemen met de toverstok het juiste aantal schijfjes weg of leggen er bij. De winnaar is degene wiens kindje het snelst 'vlekjesvrij' is.


Heb jij een tip met ons materiaal die iederéén zou moeten kennen, vergeet ons dan niet te taggen in je bericht op Instagram of Facebook. Wil je graag aan de slag met ons materiaal, maar zoek je nog leuke ideeën? Stuur een mailtje en we helpen je graag verder!


Blog posts

  • Magnetische blokken zijn leuk!

    , door Lynn De Pauw Magnetische blokken zijn leuk!

    Lees meer 

  • Speeltips van 0 tot 2 jaar

    , door Lynn De Pauw Speeltips van 0 tot 2 jaar

    Lees meer 

  • 3 Halloween Knutseltips voor Kleuters

    , door Lynn De Pauw 3 Halloween Knutseltips voor Kleuters

    Lees meer 

© 2024 The Mini Story

    Login

    Wachtwoord vergeten?

    Heb je nog geen account?
    Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.