Vijf weken overleven met een kleuter in huis, de tips van juf Charlotte

Vijf weken overleven met een kleuter in huis, de tips van juf Charlotte

Vijf weken overleven met een kleuter in huis, de tips van juf Charlotte

Vijf weken binnen met een kleuter: wat nu?

Wie kan, moet z’n kindjes thuishouden en dat voor lange tijd: een vooruitzicht waarbij sommige ouders misschien wat in paniek slaan. Ik ben zelf 15 jaar kleuterjuf bij de jongste kleuters en mama van een driejarig meisje, Elle. Met onderstaande tips ga ik de uitdaging aan.

Op avontuur door de woonkamer

Elle bouwt heel erg graag parcours, doorheen de hele woonkamer. Ze begint op de zetel en verhuist alle kussen naar de vloer. Ze gebruikt ze om een soort pad te maken tot bv. de achterkant van de zetel. Ertussen kunnen stoelen staan (waar ze moet onder kruipen), knuffels liggen (waar ze tussen moet slalommen), enzovoort. Help je kind het zo fijn en aantrekkelijk mogelijk te maken.

Hiermee zijn ze zeker even zoet. Nadien mag ik helaas niets opruimen: da’s minder! 😀

Koken en afwassen

Ik kook graag en vaak, en dan vraagt Elle telkens of ze mee mag helpen. In een eerste reflex denk ik: “Ik doe het sneller alleen, laat me nu even”, maar anderzijds: bij het helpen is ze betrokken, ze maakt mee klaar wat we samen gaan eten en is geboeid! Dit kun je de kindjes laten doen: aardappelen afspoelen, lente-ui knippen, tomaten snijden (doe je samen!), roeren in de pot. En afwassen, dat vindt ze gewéldig: beetje warm water, spons met sop en gaan.

Educatief kimspel

Een kimspel: heb ik nog niet gedaan met haar, maar is wel iets dat ik wil uitproberen. Dit is een spel dat wekelijks aan bod komt in mijn klas. Een perfecte manier om hen nieuwe woordenschat en begrippen aan te leren, en te herhalen. Bijvoorbeeld: Je legt 3 voorwerpen naast elkaar. Ofwel kies je ervoor om ze het voorwerp te laten benoemen, ofwel de plaats (1ste, 2de, 3de plaats). Je kind moet dan de ogen sluiten en ondertussen neem jij iets weg. Dan vraag je: “Wat is er weg? En waar lag het?” Als dit goed lukt, kan je het moeilijker maken door er een voorwerp aan toe te voegen of hen “de juf” te laten zijn.

Knutselideetjes van Pinterest

Knutselen met kosteloos materiaal! Online staan honderden toffe ideeën: toiletrolletjes, kaasdoosjes, lege petflessen, kurken... Pinteresten maar. 

Snoepjesmemory en andere spelletjes

Spelletjes spelen, altijd heel leuk! Alleen, soms heb je misschien geen spelletjes in huis. Maak er dan zelf eentje. Een snoepjesmemory bijvoorbeeld: leg steeds 2 dezelfde snoepjes in twee bekertjes en draai ze om. Wie ze wint, kan ze (helemaal op het einde van het spel) opeten. Score! Kan natuurlijk ook met gezonde snacks: stukjes komkommer, worteltjes, … en met dipsausjes ☺️

Structuur met een dagschema

Maak een dagschema, zo weten de kinderen waaraan ze zich kunnen verwachten. Structuur is voor kinderen (en volwassenen!) altijd welgekomen.

Bijvoorbeeld:

Voor 9u00: opstaan en ontbijten
9u00 – 10u00: wandeling
10u00 – 11u00: knutselactiviteit
11u00 - 12u00: spelletjes (memory, uno, wie is het,..)
12u00: lunch
12u30: mee helpen opruimen/afwassen
13u00 - 14u30: stilte tijd (lezen, dutje doen,..)

Buiten spelen

Ga naar buiten! In de tuin, of in het park: je kunt er leuke activiteiten organiseren. Tekenen met krijt bijvoorbeeld: teken een huis met verschillende kamers en benoem wat er in de kamers hoort. Laat je kleuter dit tekenen, of doe zelf een poging.

Of neem een potje water en penseel en schilder op stenen buiten. Superleuk! Het blijft er niet lang op, maar is heel fijn om te doen. Grote plus: geen poetswerk nadien. 😉

juf charlotte en Elle

Juf Charlotte vind je ook op Instagram: @charlievs

x